St John’s Gateway, Liverpool

A landscape competition to transform a challenging space in the heart of Liverpool City Centre into an eye-catching public space full of identity.

Share This Project:

On paper this space has all the makings of a prominent gateway, located opposite Lime Street Station and next to great Landmarks like St Georges Hall.  In reality it is rarely noticed by most people walking or driving by, due to its basic treatment and being visually dwarfed overhead by Europe’s largest media wall.

EAT Landscape devised an innovative design proposal to attract the people of Liverpool and visitors attention and capture their imagination and their sense of fun.  Integral to the design to meet the brief is signage and branding, to really highlight the location St Johns Shopping Centre and it’s key assets.

Our big idea was a simple, bold concept consisting of three key design elements.  A tactile cube covered in special living grass catches the eye and creates the main focal point to the design.  The identity and brand of St John’s Shopping Centre projects from the cube in high impact, 3D white lettering, legible from a long distance.  Behind the cube a rippling, shiny wall emerges and leads your eye playfully along the space.  The wall has interactive, augmented reality graphics and has a practical function, screening the clutter of building fabric behind the space and protecting the structural components of the giant media wall above. The fuzzy grass of the cube and the smooth, reflective surface of the wall are offset by a neutral floorscape of resin bound gravel, inset with bright uplighters bringing the space to life at night in the 24 hour city of Liverpool.