EAT Landscape’s 100th Project!

Posted by on Feb 2, 2017 in News

project.100.street.view.elevation.long.union.architecture

EAT Landscape is delighted to announce the completion of our 100th project, which almost coincides with our Five Year Anniversary! We are honoured to have had the opportunity to work on so many inspiring, challenging and rewarding projects over the years, and this landmark project is no exception.

To gain real appreciation for the significance of this project, a contemporary new apartment scheme in Croydon, South London, a little time travel is necessary!…

Now essentially a plot of empty land, the houses which once stood on the site at the turn of the 20th century were converted into machine gun posts at the outbreak of WWII, defending the vital training site which ran behind 202-208 Selsdon Road in Croydon. Turrets were installed in two of the corner properties as part of our national defense during the Battle of Britain in which over 1000 bombs were dropped on the borough of Croyden alone. Fortunately, the Air Force carried the day and the anticipated invasion failed to materialise. Following the war, the houses were demolished rather than being re-instated as housing.

More recently, this little pocket of Croyden is a hub of activity, with local shops, schools, leisure facilities, parks and public transport links all within walking distance of site. Planning permission has recently been granted to redevelop the site, including 8 one bedroom apartments and landscaped grounds, all in keeping with the Victorian style of the housing in the neighbourhood.

 

project.100.context.drawing.union.architecture project.100.view.from.site.facing.out.victorian.houses project.100.view.from.site.kooking-out.victorian project.100.view.from.inside.the.site.grasses

 

We were commissioned by Union Architecture, a young dynamic design focused practice based in Liverpool and Poole, who we really enjoy collaborating with, to design the soft landscape proposals for the scheme.

Our brief was to incorporate new, robust planting along the new street frontage of the development. We’ve used low maintenance ornamental grasses along the frontage mixed with a few perennials for seasonal colour. In the communal area in the rear garden, dwarf box hedging and perennials have been used to delineate the private patio areas.

 

project.100.planting.plan.eat.landscape